top of page

2022 Dünya Kupası’nın En İyi 10 Futbolcusu



FourFourTwo’dan Mark White, geride kalan Katar 2022 FIFA Dünya Kupası’nın en iyi 10 futbolcusunu FourFourTwo okurları için sıraladı…


2022 Dünya Kupası, olabilecek en iyi şekilde sonuçlandı. Arjantin ve Fransa, turnuvanın tartışmasız en iyi iki takımı oldu. İki ekipteki oyuncular da turnuvanın oyuncusu olmaya diğer tüm takımdakilerden daha çok yaklaştılar. Arjantin Lionel Messi’ye, Fransa ise Kylian Mbappe’ye sahipti.


Ama her şey onların etrafında dönmedi. İşte turnuvanın en iyi 10 oyuncusu…


10. Dominic Livakovic


Neredeyse sonuna kadar dayanabilecek bir savunma, gerektiğinde öne çıkabilme konusunda çekinmeyen bir kaleci tarafından desteklendi.


Dominic Livakovic, bu turnuvanın her aşamasında bir süperstardı ve Luka Modric'in parlama zamanı geldiğinde onun en büyük yardımcısıydı. Yaptığı kurtarışlar -özellikle penaltılarda- Hırvatistan'ı birçok kez turnuvada tuttu. Turnuvanın göze çarpan kalecisi ve çıkış yapan yıldızlarından biri oldu.


9. Enzo Fernandez


Enzo Fernandez, Meksika maçında oyuna girip kendini bütün dünyaya tanıttı. O kadar iyi bir gol attı ki, Lionel Messi’nin attığı golü bile gölgede bıraktı.


Benfica oyuncusu, Arjantin orta sahasında muhteşem bir performans sergileyerek Alexis Mac Allister ile birlikte harika işler yaptı. Arjantin’in final yolculuğu, kısmen onun orta sahadaki katkısı sayesinde oldu.


8. Cody Gakpo


Louis van Gaal’in ekibinin eleme aşamasındaki büyücüsü, Robin van Persie'nin kafa vuruşları ve Tim Krul'un penaltı atışları için oyuna girdiği zamanlardan sekiz yıl sonra ortaya çıktı.


Cody Gakpo, oldukça sıkıcı bir Hollanda takımında parlaktan da öteydi. PSV’nin yıldızı biri kafasıyla, biri sol ayağıyla ve biri sağ ayağıyla olmak üzere üç grup maçında gol atarak Avrupa futbolunun öne çıkan yıldızlarından biri olduğunu kanıtladı. Portakallar ona biraz daha yardım edebilseydi belki de turnuvanın sonunda Altın Ayakkabı’ya ulaşabilirdi.


7. Jude Bellingham


Bu sadece İngiliz ön yargısıyla ilgili değil. Jude Bellingham, 19 yaşındaki ilk Dünya Kupası’nda gösterdiği performansla tam olarak neyle karşı karşıya olduğumuzu gösterdi.


İngiltere’nin turnuvasını başlatan kafa vuruşundan, Fransa’ya karşı kaçan penaltı sonrasında hepsi üst düzey isimler olan takım arkadaşlarına orta sahada talimat vermesiyle Bellingham’ı tanımlayabilecek en iyi kelime muhteşemdi.


6. Sofyan Amrabat


Çok az kişi Fiorentinalı defansif orta saha oyuncusunu 2022 Dünya Kupası’nın belirleyici ismi olarak öne çıkarabilirdi. Ancak Sofyan Amrabat, Fas takımının itici motoru oldu.


Bazı anlarda baskıyı kırmak için arkasına yaslanan, diğer anlarda baskı yapmak ve rakibi zorlamak için ön tarafta oyunun temposunu belirleyen Amrabat, orta sahadaki “pis işlerin” üstesinden de geldi. Neredeyse kusursuzdu. Turnuva sonrasında daha büyük bir kulübe geçmesi, kimse için sürpriz olmaz.


5. Achraf Hakimi


Atlas Aslanlarının pusulası, her zaman kuzeyi gösterir. Bono son dakikada değiştirildi, Noussair Mazraoui girip çıktı, Romain Saiss ve Nayef Aguerd turnuva boyunca sakatlıklarla uğraştı.


Achraf Hakimi, Hakim Ziyech ile birlikte Fas'a hücumlarda liderlik ederek her şeyin üstesinden geldi. Bununla birlikte, savunmadaki performansı da oynadığı oyundan bağımsız değildi.


Kuzey Afrika ülkesi için bu turnuvanın simgesi pekala İspanya’ya karşı Panenka atan PSG beki olabilir. Fas'ın çoğu gibi o da ülkenin kıyılarında doğmadı ama orasıyla ilgili harika olan her şeyi bünyesinde barındırıyor.


4. Josko Gvardiol


Lionel Messi onu yarı final maçında yürüyüşe çıkarana kadar kusursuzdu... Ama bunu ona karşı kullanmayacağız.


Josko Gvardiol, Hırvatistan'ın arka hattında şaşırtıcıydı. Kenarlardaki en sakin, en güvenilir oyun akıllarından biri haline geldi. Orta sahada Luka Modric, Marcelo Brozovic ve Mateo Kovacic ile övünen bir takım için bu hiç de azımsanmayacak bir şeydi. RB Leipzig oyuncusu ilham vericiydi, güçlüydü ve atakları başlatabiliyordu. Aynı zamanda tam olarak ne zaman pozisyon alıp rakip hücumcuları karşılayacağını da biliyordu.


Sadece 20 yaşında, bu pek çok turnuvasının ilki gibi görünüyor. Gvardiol, Hırvatistan'ın Modric sonrasında inşa ettiği takımın yeni yıldızı olursa bu kimse için şaşırtıcı olmaz.


3. Antoine Griezmann


Antoine Griezmann, 2018’de Maviler adına en çok gol atan, penaltıları alan ve Olivier Giroud’un geride bırakarak takımın hücum liderliğini üstlenen bir oyuncuydu. 4 yılın yaratabileceği fark inanılmaz…


Kulüp seviyesindeki karmaşık kariyerine karşın Griezmann, üst üste 70'ten uluslararası maça çıktı ve orta sahada Paul Pogba ve N'Golo Kante'nin yokluğunda onların oyunlarının en iyi yönlerini bünyesinde birleştirdi. Atletico yıldızı, orta saha koşularında acımasızdı ve bu sefer Fransızlar için çok farklı bir oyuncu haline geldi.


Griezmann, en önemli anlarda kimsenin bulamadığı bir alan buldu ve Didier Deschamps'ın adamlarının etrafında döndüğü kıvılcım oldu. Vazgeçilmez olmasının bir nedeni var.


2. Kylian Mbappe


Hiç kimse bir süperstar olmaya bu kadar hazır görünmemişti: Miroslav Klose'nin tüm zamanların en golcüsü rekorunu kıracağına kesinlikle şüphe yok, değil mi?


İngiltere, turnuvanın çeyrek finalinde Fransa ile eşleştiğinde onu nasıl kontrol altına alacağı konusunda hemen paniğe kapıldı ve bu konu hakkında her şeyi söylendi. Mbappe, Katar'da da her zamanki gibi parladı ve beş gol attı. Rakip bekleri perişan etti.


Mbappe, 2018'de zirveye gidiyordu. Şimdiyse orada. Burada ne kadar kalacağı ise tamamen ona bağlıymış gibi.


1. Lionel Messi


Bazı yönlerden 2022, Lionel Messi için daha önce hiç idare etmek zorunda kalmadığı bir geri dönüşe sahne oldu.


Kariyeri boyunca hiç kimse ondan şüphe duymamıştı ama PSG'ye taşındığından beri, elinden gelenin en iyisini yapıp yapmadığı konuşuluyordu. Elbette kariyerinin genelinde olduğu gibi yine Cristiano Ronaldo ile karşılaştırılıyordu.


Eleştirmenlerine cevap vermenin yolu neydi? Arjantin'i Diego Maradona'dan çok daha farklı bir şekilde yöneten Lionel Messi, Katar'da bir şekilde yeniden tahta çıktı. Katar’daki başarı, ömür boyu sürecek süper yıldızlık payesini ona kazandırdı. Sadece Arjantin değil, tüm dünya onun etrafında dönüyordu.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page