Barcelona Neden Camp Nou’dan Ayrılıyor?
top of page

Barcelona Neden Camp Nou’dan Ayrılıyor?




Barcelona, ikonik stadyumun açıldığı 1957 yılından beri Camp Nou'da oynuyor.


99.354 kişilik kapasitesiyle Camp Nou, Avrupa'nın en büyük futbol stadyumu ve Barcelona'nın evi olmasının yanı sıra, beşi 1982 Dünya Kupası ve ikisi Şampiyonlar Ligi finali olmak üzere futbolun en önemli maçlarından bazılarına ev sahipliği yaptı.


2021/22 Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona Kadın Futbol Takımı’nın Wolfsburg karşısındaki galibiyetini 91.648 kişi izlediğinde, kadın futbolunda kulüpler düzeyindeki en yüksek seyirci rekoru da kırılmıştı.


Ancak 2023/24 sezonunda Barcelona kendi stadyumunu terk ederek bunun yerine 1992 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan Estadi Olímpic Lluís Companys'e gidecek. Peki Barcelona neden Camp Nou'da oynamıyor? FourFourTwo, bilmeniz gereken her şeyi sıraladı:


Barcelona Neden Camp Nou'da Oynamıyor?


Basitçe söylemek gerekirse Camp Nou’da, stadyumu mevcut görünümünden neredeyse tamamen farklı bir hale getirecek kapsamlı bir yenileme projesine başlandı.


Aslında proje üzerindeki çalışmalar, 2022/23 sezonunun bitiminden önce başlamış ve 2022 Dünya Kupası için sezona verilen arada ilerlemişti.


Barcelona, 2014 yılında projeyi onayladıktan sonra Camp Nou’da temel bazı düzeltmeler yapmayı planlıyordu. Ancak mali sorunlar, pandemi ve kulüp yönetiminde yapılan değişiklikler projenin uzun bir süre hayata geçirilememesine neden oldu.


Son olarak Barcelona'nın 2023/24 sezonu için yeni bir stadyum bulmasıyla yenilemeler yapılmaya başlandı. Stadyumun inşaatı devam ederken Kasım 2024’te daha az bir kapasiteyle takımın geri dönmesi planlanıyor. Projeyi yürüten uzmanlar, Camp Nou’daki inşaatın 2026 yılının sonunda tamamen bitmesini hedefliyor. Başkan Joan Laporta, yenilenen stadyumun açılışının Lionel Messi’yi onurlandıracak özel bir maçla yapılabileceğini düşünüyor.


Camp Nou Neden Yenileniyor?


Avrupa'nın en büyük stadyumu olmasına rağmen Camp Nou'da ele alınması gereken bir dizi sorun var.


Son birkaç yılda, zeminin yapısal bütünlüğüne ilişkin endişeleri yansıtan bir dizi rapor yayınlandı. La Vanguardia, "yürüyüş yollarında taraftarların üzerine parça düşme riski" olduğunu bile öne sürdü ve "acil eylem" çağrısında bulundu. Nitekim 2019 ve 2020'de Camp Nou'da ciddi yapısal sorunlara rağmen 21 maç oynandı ve birçoklarına göre taraftarlar riske atıldı.


Laporta, 2021'de başkan seçildiğinde Camp Nou'nun güvenlik kontrollerinden geçmesi için acil eyleme geçilmesi gerektiğini kabul etti. Buna ek olarak uzun vadeli proje arka planda devam ederken buna kısa vadeli yatırımların da ekleneceğini belirtti.


Yenileme çalışmalarının bir parçası olarak tüm destekleyici yapılar çıkarılıp değiştirilerek üçüncü katın tamamı yıkılacak. Bu plan, mevcut VIP koltuk miktarını artırmayı ve böylece kulübe daha fazla gelir getirmeyi amaçlıyor. Stadyumu güçlendirmek ve güvenlik gereksinimlerini sağlamak için diğer temel çalışmalar da yapılacak.


Ayrıca stadyumun kapasitesi 99.354 koltuktan 105.000'e çıkarılacak ve 30.000 metrekarelik güneş panelleriyle kaplanacak bir çatı ilave edilecek. Yaklaşık 275 milyon €’luk karlı bir sponsorluk anlaşmasının bir parçası olarak stadyum, Spotify Camp Nou olarak yeniden adlandırılacak. Ayrıca 360 derecelik bir ekran, stadyumun tüm iç kısmında dolaşacak.


Stadyumun dışına yeni ofis kompleksleri, yeşil alanlar, etkinlik alanları ve tesis içi bir otelin yanı sıra kulübün basketbol ve futsal takımına ev sahipliği yapacak daha küçük bir kompleks olan Palau Blaugrana eklenecek.


Camp Nou Yenilemelerinin Maliyeti Ne Kadar Olacak?


Barcelona kulübü projeye yaklaşık 1,5 milyar € harcamayı planlıyor. Bu doğrultuda 20 farklı kaynak, kulübün masrafları karşılamasına yardımcı oluyor. Neyse ki bu harcama UEFA'nın finansal fair play (FFP) düzenlemelerinin hiçbirinde dikkate alınmıyor.


Barcelona yaptığı açıklamada, "Kulüp, stadyumdaki çalışmalar tamamlandıktan sonra Camp Nou'dan elde edilen ve yılda yaklaşık 247 milyon € olacağı tahmin edilen geliri kullanarak kredileri geri ödemeye başlayacak." diyerek yol haritasını da açıkladı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page