top of page

Dünyanın En İyi Sağ Bekleri



FourFourTwo’dan Mark White ve Ed McCambrigde, dünyanın güncel olarak en iyi sağ beklerini derledi.


Bundan 15 yıl öncesinde dünyanın en iyi sağ beklerini tartışmak pek de mantıklı bir şey değildi. Ünlü sözde olduğu gibi “Kimse Garry Neville olmayı hayal etmezdi.”


Ancak devir değişti ve artık pek çok çocuk, gördükleri farklı tarzda beklerden biri olmak istiyor. Hakimi gibi kanattan uçanlar, Kimmich ve Trent gibi oyun kurucular, Walker ve Tomiyasu gibi savunma bekleri.


İşte FourFourTwo’ya göre dünyanın en iyi sağ bekleri:


10) Giovanni Di Lorenzo


Napoli, bu sezon Avrupa futbolunun sürpriz hikayesi oldu ve Sarriball günlerinden beri görmediğimiz bir şekilde önlerine çıkan her takımı kolaylıkla yerle bir etti. Elbette manşetlere golleri çıksa da savunmaları çok sağlam.


Yaz aylarında kaptanlığı devralan Giovanni Di Lorenzo, I Partenopei'nin arka hattında bir kaya oldu. Oyunun zeki bir okuyucusu olan, hücum ve savunmadan eşit derecede zevk alan bu oyuncu; bu sezon Serie A'daki en tutarlı savunmacılardan biri ve Napoli'nin en hafife alınan oyuncularından biri oldu. Dünya, Scudetto'yu bir kez daha kazanmalarını bekliyor.


9) Malo Gusto


Chelsea, bu sezon sağ bekte Reece James olmadan tamamen farklı bir takım oldu. James sakatlandığında hem ileri hem de geri hatta onun yerini doldurmak zordu.


Ancak Malo Gusto, Lyon'da bir süredir muhteşem. Fransız; savunmada usta, ileriye dönük oyunda harika ve Ligue 1 devi Lyon son birkaç yılda gerilemiş olsa da Gusto akademilerinin göze çarpan bir ürünü oldu. Büyük transferi fazlasıyla hak etti.


8) Joao Cancelo


Sahada iki farklı pozisyonda elit seviyede oynayan sınırlı sayıda oyuncudan biri olan Joao Cancelo, yalnızca ülkesi için devamlı olarak sağ bek oynuyor. Belki de Kyle Walker onu sol bek pozisyonuna itti.


Son birkaç sezonda sahanın solundan, sağ ayağının dışıyla top atan bir Cancelo versiyonu gördük. Sağda daha basitleştirilmiş bir Cancelo görüyoruz. Daha az trivela, ileriye doğru koşularda fazla yorulmama, sahanın genişliğini koruma ve üstün kesicilik. Portekizli, yıkıcı derecede dinamik.


Son birkaç aydaki gözden düşme birdenbire ortaya çıktı ancak önemli olan nokta şudur ki; yetenek açısından Cancelo olağanüstü ve bu listede bir yeri hak ediyor.


7) Ben White


Bazıları William Saliba'nın bu sezon Arsenal'de kalıp kalmayacağından şüpheliydi. Fransız harika çocuk, Gabriel veya Ben White'ı yerinden edecek kadar iyidi ve Arteta bir çözüm üretmeliydi.


Cevap basitti: White’ı sağa doğru hareket ettirin. İngiliz oyuncu olağanüstüydü. Oyun görüşü harika, 1'e 1 mücadelelerde çok başarılı ve Bukayo Saka'ya sağladığı yardımlar, Arsenal'in oyununu üçüncü bölgede tahmin edilemez kıldı.


White, Emirates Stadyumu'na ilk geldiğinde biraz sakardı ama sağ bek pozisyonuna geçmesi, oyunun ateşli tarafını benimsemesine olanak sağladı. Ona sadece pozisyon dışı oynayan bir stoper değil, kendi başına kaliteli bir sağ bek dememiz gerekiyor.


6) Trent Alexander-Arnold


2022, Trent Alexander-Arnold'ın kariyerindeki en zor yıl olabilir. Daha önce hiç bu kadar eleştirilmemişti. Mevkisinin asıl gerektirdiğini yapıp yapamadığı sorgulanmaya başlandı.


Bir bek oyuncusu olan Alexander-Arnold, hiçbir zaman oyunun en iyi savunmacılarından biri olmadı. Ancak onun ne olup ne olmadığını düşündüğünüzde bunun bir önemi yok. Bu denli yeteneğe sahip bir oyuncunun avantajı; topu sahanın her noktasına istediği şekilde gönderebilmesi. Onun pas becerisi artık efsane bir seviyeye ulaştı.


Liverpool'un mevcut durumuna rağmen hala Jürgen Klopp'un en güvendiği yaratıcısı. O harika bir futbolcu ama modern futbolda olduğu gibi eleştiriler biraz abartılı oldu. En azından 2023'ün başından beri biraz daha eski haline dönmüşe benziyor.


5) Kyle Walker


Kyle Walker'ın bir futbolcu olarak devam edeceğini, Mauricio Pochettino altında inanılmaz seviyelere yükseleceği ve 50 milyon €’luk bir bek olacağını çok az kişi tahmin etti.


Etihad'da, Pep Guardiola'nın ona yükleyebileceği hemen hemen her rolün altından kalktı. Pas yeteneğini inanılmaz geliştirdi. Neredeyse 33 yaşında ve şu anda savunmasının dayanak noktası. Akıl almaz hızını zaman zaman forvetleri yakalamak, zaman zaman da Mahrez’e yardım etmek için kullanıyor.


4) Jules Kounde


Şaka gibi ama gerçek. Barcelona 24 La Liga maçında toplam sadece sekiz gol yedi. Bu her üç maçta bir gol yemek demek.


Barça, Barça olsa da bunun için hem hücuma hem de savunmaya teşekkür edebilirler. Savunma önden başlar ve hücum arkadan başlar. Bir stoper orijinli bek olan Jules Kounde, sezonun çoğunu dörtlü savunmanın sağında geçirdi. Topa sahip olma konusunda kusursuz, bire bir mükemmel, havada güçlü ve aynı zamanda mükemmel bir Dünya Kupası geçirdi.


Real Madrid'e karşı 1-0 galibiyetteki son performansı; stoper olarak ne kadar üst düzey olabileceğini gösterdi. Barcelona defansı, belli bir süre bir pozisyonu emanet edebileceği bir adam bulmuş gibi.


3) Kieran Trippier


Menajerlerin yeni bir kulüpteki ilk imzaları onlar hakkında çok şey söyler. Eddie Howe'un Kieran Trippier'i getirme seçimi, kesinlikle bilinçliydi. Atletico görmüş bir Trippier, her takımda olmayan bir bek.


Deneyimi onu öne çıkarıyor. Orta yapma yeteneği İngiltere'nin kendi pozisyonunda şimdiye kadar ürettiği en iyiler arasında yer alıyor. Trippier; duran toplarda bir tehdit, savunmaların kilidini açacak yaratıcılığa sahip ve Diego Simeone'nin derin blokları sayesinde La Liga'da en iyi savunma oyuncularından biri haline geldi.


Birkaç yıl önce, Trippier’in milli takımda ilk 11 başlaması sorgulanıyordu. Artık kesinlikle sorgulanmıyor. Şüphesiz bu sezon Premier League’deki en iyi sağ bek oldu. Bu bir yarışma bile değil.


2) Reece James


Chelsea, Cucurella için 60 milyon €’dan fazla harcadı. İspanyol, henüz fiyatını karşılayamamış olsa da Maviler’ın Reece’e neden bu kadar ihtiyacı olduğunu ironik bir şekilde özetliyor.


Thomas Tuchel geldi ve hemen Reece James'i kendi tarafındaki mücevher yaptı. Arka üçlüye geçti ve yapılması gereken hemen hemen her görevi yaptı. James, arka üçlüde sağ stoper oldu ve Chelsea'nin topa sahip olmadığı gecelerde kanat oyuncularını kolaylıkla durdurdu. O; topa sahip olan, tersine çeviren, derinlere koşan ve Chelsea’nin dörtlüden üçlüye geçmesini sağlayan bir adam oldu. Tuchel ona ihtiyaç duyduğunda gol bile attı.


James'in çok yönlü oyunu; sağda veya solda, şu anda Avrupa'daki herhangi bir bek arasında tartışmasız en etkileyici olanıdır ve Gareth Southgate'in İngiltere kadrosu onsuz çok daha zayıf. Aynı zamanda, James hâla 23 yaşında.


1) Achraf Hakimi


Achraf Hakimi Real Madrid için oynadı, Bundesliga'da parladı, bir Scudetto kazandı ve Kylian Mbappe - Lionel Messi gibi isimlerle birlikte bir Hollywood takımında rol aldı. İlk kez Dünya Kupası’da yarı finali gören Afrika takımında süper yıldız oldu. İnanılmaz bir şekilde, henüz 24 yaşına girmedi.


Hem Pochettino hem de yeni menajer Christophe Galtier, Messi veya Neymar'ın etrafında bir yapı inşa etmek yerine, Hakimi'nin gücü etrafında sistemler uygulamaya çalıştılar ve sağ kanattan aşağı indiler. O, topa sahip olan bir takımın bulabileceği en iyi bek. Fas’ın nasıl onun bölgesini kapatması için bir defansif orta saha kullandığına bakın. Yalnızca o daha fazla ileride olabilsin diye.


Faslı oyuncu bir bakıma geçmişten bir bek gibi. Günümüz hücumcuları kadar yetenekli eski Brezilyalı bekler gibi. Üstüne üstlük, kariyerinin zirvesine hâlâ ulaşmadı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page