top of page

Francesco Totti 5 yıl önce futbolu bıraktı

Güncelleme tarihi: 22 Tem 2022


"Futbol benim için bir oyundan çok bir tutkudur. Tutku her şeydir. Ama her şeyden çok, Roma sevgisidir. Ben her zaman Romalı oldum. Hiçbir zaman başka bir şey olmadım."

Bu sözler İtalya futbolunun efsanevi isimlerinden Francesco Totti’ye ait. 1993 yılında profesyonel futbolculuğa başladığı Roma kulübünde 24 yıl oynayan ve 17 Temmuz 2017’de aktif futbol yaşantısına son veren oyuncu, geride bıraktığı kariyerinde tamamı Roma formasıyla olmak üzere 782 maça çıkıp 307 gol ve 186 asist kaydetti.


Ağlayarak Veda Etmişti


17 Temmuz 2017’de Roma’nın Genoa ile oynadığı maç öncesinde binlerce Romalı taraftar, İtalyan futbolcunun son maçı için Stadio Olimpico’da yerlerini almıştı.


Maç öncesinde tribünleri selamlayan Francesco Totti, “Bu anın gelmesini hiç istemiyordum. 25 yıl daha oynayabilirdim ancak lanet olası zaman hızla geçti ve bana artık yeter dedi.” diyerek kariyerine nokta koymuştu.

82 bin kişilik Stadio Olimpico’da “Sadece bir kaptan var” sloganlarıyla 24 yıldır Roma’dan başka bir kulüpte forma giymeyen Francesco Totti’ye veda eden taraftarlar, futbol tarihine geçecek bir tören düzenlemişlerdi.

Maç sonunda Romalı futbolcuların kendi formalarını çıkararak Totti’nin 10 numaralı formalarından giymeleri ve sahanın ortasında yer alan devasa Totti forması, İtalyan efsanenin vedasını unutulmaz kılan diğer ayrıntılardı.



Real Madrid’i Kabul Etmedi


Francesco Totti, kariyeri boyunca Roma’dan başka bir takımın formasını giymeyi reddetti.

Öyle ki 2000’lerin başında Real Madrid onu transfer etmeye çok yaklaşmıştı. Bu görüşmelerin ayrıntılarını yıllar sonra anlatan İtalyan 10 numara, “Real Madrid'e yüzde 80 katılma niyetim vardı. Kafamın karışık olduğu bir dönemdi. Real Madrid bana çok fazla para önermişti. Yaklaşık 25 milyon euro'luk bir sözleşmem olacaktı.” sözleriyle bu ihtimalin hiç de zayıf olmadığını açıklamıştı.

Sürecin sonunda Roma’da kalmayı seçen ve bunun için “asla pişman olmadım” diyen Totti, kariyerine tek bir kulüpte geçiren nadir futbolculardan oldu.

Bu kararından asla pişman olmadığını her fırsatta dile getiren Totti: “Roma’ya olan sevgimiz, ailemizin, kanımızın ve ruhumuzun bir parçası. İnsanlar sürekli soruyor: ‘Neden tüm hayatını ve kariyerini Roma’da geçirdin?’ Roma benim ailem, arkadaşlarım ve sevdiğim tüm insanlar. Roma benim evim ve ev her şeydir.” diyerek hislerini aktarmıştı.

Roma’da başlayıp Roma’da biten kariyerinde sadece 2000/2001 yılında lig şampiyonluğu kazanan Totti, bununla birlikte 2006/2007 ve 2007/2008’de İtalya Kupası’nı ve 2001/2002 ile 2007/2008’de İtalya Süper Kupası’nı kazanmıştı.


Kariyerinin En Büyük Başarısı Dünya Kupası


Francesco Totti’nde çok fazla kupa olmamasına karşın onun kazandığı en büyük başarı olarak 2006 FIFA Dünya Kupası şampiyonluğu öne çıktı.

Şike skandalıyla sarsılan İtalyan futbolunun en kaotik döneminde gelen Altın Kupa, Francesco Totti’nin 1996’da yine İtalya ile kazandığı U21 Avrupa Şampiyonası ile birlikte uluslararası alanda kazandığı tek kupa olma özelliğini de taşıyordu.


Bireysel Ödüller Kariyerini Taçlandırdı


Kulüp bazında çok fazla kupa kazanamayan Totti’nin yetenekleri bireysel ödüllerle takdir edildi. Yılın İtalyan Futbolcusu ödülünü 5 kez kazanan 10 numara, bu unvanı en çok kazanan futbolcu olarak tarihe geçti.

Bunun yanında 2006/2007 yıllarında İtalya Serie A Gol Kralı olan Totti, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gol atan en yaşlı oyuncu unvanını da taşıdı. Öte yandan Totti, aynı zamanda İtalya Serie A’da en çok penaltı golü atan (70) oyuncu olma rekorunu da elinde bulunduruyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page