top of page

Futbol Sahalarında Şiddet Bitmiyor



Endonezya 1. Ligi’nde Persebaya Surabaya ile Arema Malang arasında oynanan karşılaşma, dün itibariyle bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Zira 3-2’lik skorla tamamlanan maçın sonunda yaşananlar, futbol tarihinde kimsenin hatırlamak istemeyeceği olaylara sahne oldu.

Maçın son düdüğüyle birlikte bir anda birbirlerine giren taraftarlar arasında çıkan arbede giderek büyüdü. Şiddet dozunun arttığı ve güvenlik güçlerinin müdahale edemediği olaylarda 174 kişinin hayatını kaybettiği, 200’e yakın taraftarın da yaralandığı bildirildi.


Benzer Örnekler Dünyanın Her Yerinde Görüldü


Futbol sahalarındaki şiddet olaylarının ilk örneği Endonezya’da yaşananlar değildi. Daha önce de birçok farklı ülkede yaşanan şiddet olaylarında, çok sayıda insan zarar gördü.

Tıpkı Endonezya’daki olaylar gibi taraftarların sahaya girdiği bir başka örnek de 1 Şubat 2012’de Mısır’da yaşanmıştı. Al Masry Club ve Al Ahly SC arasındaki karşılaşmanın sonunda binlerce taraftarın sahaya akın etmesiyle başlayan olaylarda, 74 kişi hayatını kaybetmişti.

2001’de Gana’nın Accra Spor Stadyumu’ndaki Hearts Oak Sporting Club ve Asante Kotoko maçının ardından ise polisin plansız müdahalesi, 127 taraftarın arbedede ölmesine yol açmıştı.

Daha eski tarihlerde 1964’te ise Peru’daki PeruArjantin milli maçında, hakemin Peru’nun golünü iptal etmesiyle tırmanan olayların sonucu ağır olmuştu. Öyle ki polis ve taraftarlar arasındaki kargaşada, polisler göz yaşartıcı gaz sıkınca stadyumda yangın çıkmıştı. Bu andan itibaren çıkan kargaşada, 318 taraftar yaşamını yitirmişti.


Avrupa’nın Merkezindeki Facia


Tüm bu olayların yanında 1985’te Avrupa’nın merkezinde yaşanan Heysel Faciası da hem tüm dünyada ses getirmesi hem de İngiliz futbolunu derinden etkilemesi bakımından önemliydi.

Liverpool ile Juventus arasında oynanan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Brüksel’de oynanan maçta İngilizler ve İtalyanlar arasında büyük olaylar çıktı.


Stadyumun altyapı olarak hayli yetersiz durumda olması ise olayların bir facia ile sonuçlanmasında büyük rol oynadı.

İki takım taraftarlarının birbirlerine saldırmaları sonucunda Juventus taraftarların kaçmak için yüklendikleri duvar çöktü. 39 kişinin hayatını kaybettiği, 600’dan fazla taraftarın ise yaralandığı maçın ertelenmeyip oynanması ise UEFA tarihinin en büyük utançlarından biri olarak yıllarca kayıtlarda yer aldı.


Türkiye’de Kayseri – Sivas Örneği


Türkiye’de yaşanan tribün olaylarının en büyüğü ise 17 Eylül 1967’de Kayseri’de yaşandı.

Kayserispor ile Sivasspor’un oynadığı karşılaşmada emniyet güçlerinin yetersiz kalması ve Kayseri’deki stadyumun kapılarının dışarıya doğru değil, içeriye doğru açılması; stadyumda 38 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Stadyumda başlayan olaylar daha sonra iki şehrin içine kadar sıçradı ve ölü sayısı 43’e yükseldi. Öyle ki yaşanan şiddet, çevre illerden gelen askeri birliklerin destekleriyle ancak bastırılabildi.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page