top of page

Futbolda Şehir Efsaneleri Tükenmiyor



Futbol, sadece saha içinde yaşananlarla değil saha dışındaki efsaneleri, hikayeleri ve mitleriyle de dünyanın en çok ilgi çeken sporlarının başında geliyor.

Oyuna ve oyunun aktörleri olan futbolcu ve teknik direktörlere ilişkin birçok ilginç hikayenin aslı bulunmasa da bu hikayeler yıllar yılı anlatılarak bir bakıma alternatif bir gerçeklik sunuyorlar.


Şehir Efsaneleri


Four Four Two UK’den Mark White, 2021 yılında şehir efsanelerini ele aldığı yazısında dünya futbolunda inanılan birçok olayın aslında gerçekleşmediğini belirtiyor.

Bu şehir efsaneleri arasında Zinedine Zidane’ın kariyerinde hiç ofsaytta yakalanmadığı da yer alıyor. Zidane’ın mükemmel bir oyuncu olduğunu ve bu yüzden hata yapmadığını pekiştirmek isteyen bu efsanenin doğru olmadığı küçük bir araştırmayla anlaşılabiliyor.


Buna karşın Zinedine Zidane’ın başrolünde olduğu şehir efsanesi, Wembley hakkındaki bir efsaneye göre mütevazi kalıyor. Çünkü inanışa göre Wembley’de gol atan bütün golcülerin Galce konuşabildikleri söyleniyor.

Bu iddianın temelindeyse 1999 Şampiyonlar Ligi’nde Fiorentina’nın golcüsü Gabriel Batistuta’nın maç sonunda Galce açıklama yapması geliyor. 1800’lerde Arjantin’e yerleşen Galli göçmenlerin sonraki nesilden torunu olan Batistuta’nın ailesinde Galler kökleri korunmuştu. Buna karşın birçok insan Batistuta’nın Galce konuşmasını Wembley’in “büyüsüne” bağladı.

Güney Koreli oyuncu Ahn Jung-Hwan’ın 2002 Dünya Kupası’nda İtalya’ya gol attıktan sonra Perugia’dan kovulması (aslında futbolcu 1 sezon kiralık olarak Perugia’ya gitmişti ve sezon sonu sözleşmesi sona ermişti), Brezilyalı Ronaldo’nun 1998 Dünya Kupası finalinden önce sinir krizi geçirdiği üstelik buna rağmen finalde oynanmaya zorlandığı ve Jürgen Klopp’un Liverpool oyuncularına astım tedavisi uygulayarak onların kondisyonunu arttırması gibi birçok şehir efsanesi, hala kendisine inanan birçok futbolsever tarafından yaşatılmaya devam ediyor.

Futbolcularla ve dönemlerle ilgili şehir efsanelerinin yanında, zamansız olarak geçerliliğini koruyan şehir efsaneleri de mevcut.

Bunların başında ise yeni transfer edilen oyuncunun, forma satışlarından gelen gelirle maliyetini çıkardığı iddiaları yer alıyor. Türkiye’den İngiltere’ye kadar her ülkede dillendirilen bu efsane hakkında yapılan araştırmalar, en büyük forma satışının bile (PSG – Messi veya Manchester City – Grealish) maliyetlerin ancak %10’unu karşılayabileceğini söylüyor.


Türkiye’deki Şehir Efsaneleri


Türkiye’de özellikle transfer süreçlerinde oldukça fazla sayıda şehir efsanesi gündemdeki yerini alıyor.

Neymar’ın Diyarbakırspor ile anlaşması, Agüero’nun Gençlerbirliği’ne gelmesi, Gaziantepspor’un isminden dolayı Kaka’yı transfer etmemesi, Andriy Shevchenko’nun Trabzonspor’a transferinin “ünlü değil” diyerek iptal edilmesi bu şehir efsanelerinin başında geliyor.

Bu efsaneler arasında son yıllarda Galatasaray’ın Fenerbahçe’nin ev sahibi olduğu maçları kazanamamasının sebebi olarak gösterilen Yusuf Fahir Baba miti ise ayrı bir yere sahip. Öyle ki Yusuf Fahir Baba miti, rekabetin son 10 yılında yüksek sesle dillendirilmiş ve Fenerbahçe’nin galibiyet serisine mistik bir hava katmıştı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page