Güncel Formlarına Göre En İyi 10 Kaleci
top of page

Güncel Formlarına Göre En İyi 10 Kaleci



FourFourTwo’dan Mark White ve Ed McCambridge, güncel form durumlarına göre dünyanın en iyi 10 kalecisini sıraladı…


Dünyanın en iyi kalecileri hangi özelliklere sahip? Kalecilerin rolü eskisi gibi değil; modern oyunda 1 numaraların hem oyunu başlatması hem de savunmanın son hattını oluşturması gerekiyor.


Kalede güvenilir birine sahip olmanın size her sezon birkaç puan kazandıracağı sık sık söylenir ve aşağıdaki oyuncular bunun iyi örnekleridir. Kalecilerimizi çok yönlü oyunlarına göre sıraladık, istatistiklere dikkat ederken en önemli anlarda ne kadar iyi olabileceklerini göz önünde bulundurduk.


Gözlemlerimizin yanı sıra çok önemli istatistikleri de göz önünde bulundurarak sakatlıkları sebebiyle uzun süre forma giyemeyecek olanları listenin dışında bıraktık. İşte FourFourTwo’nun seçimleri…


10. Diogo Costa (Porto)


Diogo Costa geçen sezon bir Şampiyonlar Ligi maçında penaltı kurtaran ve asist yapan ilk kaleci oldu. Hatta grup aşamasında üç penaltı kurtardı.


Portekizli oyuncu son yıllarda Primeira Liga'nın en iyi kalecisi olarak öne çıktı ve ufak tefek hatalar yapsa da baskı altında asla küçülmediğini gösterdi. Henüz 23 yaşında ve Porto'dan ayrıldığında, yaklaşık 60 milyon €’luk bir transfer yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.


9. Yassine Bounou (Al-Hilal)


Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’a taşınan Yassine Bounou (ya da arkadaşlarının deyimiyle Bono) son 12 ayda çok başarılı oldu. Faslı oyuncu Sevilla ile Avrupa Ligi'ni kazanmadan önce uluslararası düzeyde bir Dünya Kupası yarı finaline ulaştı.


Kanada doğumlu file bekçisi geçen sezon Avrupa'da en iyi şut sonrasında gol beklentisi ortalamasına sahipti. Hatırı sayılır tecrübesini ve en büyük sahnelerdeki hakimiyetini kullanarak bunu başaran Bounou’nun Ballon d'Or'a aday gösterilmesi de geçtiğimiz yıl ne kadar harika olduğunu kanıtladı.


8. Emi Martinez (Aston Villa)


38 maçlık bir sezon boyunca onu elitlerden ayıran hatalar yapmış olabilir. Ancak büyük maç oyuncusu olarak dünyada Emi Martinez'den daha iyi bir kaleci olmayabilir.


Arjantinli oyuncu, istatistiksel olarak öne çıkmasa da bizim onu sevmemizin nedeni büyük maçlarda ortaya koyduğu karakter. Bunu ilk olarak Arsenal'ın 2020 FA Cup zaferinde gördük. Ardından Martinez, ülkesi Arjantin'de ulusal bir kahraman haline geldi. 2022 Dünya Kupası'nda Katar'da En İyi Kaleci ödülünü kazanmadan önce Copa America ile dünya sahnesine çıktı. Her türlü spot ışığı altında büyümeyi başardı.


7. Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain)


Paris Saint-Germain'in zaten Keylor Navas gibi üst düzey bir kalecisi ve Alphonse Areola gibi iyi bir yedeği vardı. Gianluigi Donnarumma her zaman kulübün bir sonraki büyük süper yıldızı olarak kendini gösterdi ve ikisini de saf dışı bıraktı.


Önünde sürekli değişen oyuncu kadrosu ve Paris ekibinin ön hattının pres eksikliği düşünüldüğünde, dev İtalyan'ın Fransa'ya taşındığından beri yapması gereken çok iş vardı. Bunların üstesinden gelen Donnarumma, artık Avrupa'nın en iyilerinden biri olarak ün salmış durumda. Gigi ayaklarını iyi kullanıyor, ceza sahasını iyi yönetiyor ve gerektiğinde sağlam bir stoper gibi davranabiliyor. Uluslararası düzeyde de bir Avrupa şampiyonluğu var.


Bunların hepsini daha 25 yaşına gelmeden başardı. Gigi sadece yükseliyor.


6. Mike Maignan (AC Milan)


Donnarumma, AC Milan'dan ayrıldığında taraftarlar geleceğin ne getireceği konusunda endişelendikleri için affedilebilirlerdi. Ancak Milan, her nasılsa giden akademi yıldızının yerini doldurmayı başardı.


Maignan o zamandan beri Hugo Lloris'i milli takımdan uzaklaştırdı, Rossoneri'ye on yıl sonra ilk Scudetto'sunu kazandırdı ve San Siro kalesinde bir dev oldu. Refleksleri mükemmel, ceza sahasına hakimiyeti harika ve oyun kuruculuğu birinci sınıf. Fransız oyuncu yeni sezonun ilk dört maçında 90 dakika başına en çok pas deneyen oyuncu oldu.


28 yaşında olmasına rağmen daha da iyi olabilir. PSG, onu nasıl elden kaçırdı?


5. Bernd Leno (Fulham)


Bernd Leno'nun son Arsenal maçı çok önemliydi. Aston Villa deplasmanında hatasız bir performans sergileyerek Topçular'ın neden onu o günkü rakibi Emi Martinez'e tercih ettiğini gösterdi. Ancak Arsenal, Alman kaleciyi de bir kenara atmak üzereydi.


O zamanlar çok az kişinin dikkatini çekmişti ama Leno, Fulham'da beklenmedik bir seviyeye yükseldi. Üstelik istatistikler de bunu destekledi. Leno geçen sezon, normalde kurtarması beklenenden tam 9 gol daha fazlasını kurtardı. İsabetli pas sayısında ise ilk 15’teydi. Bu da onu pas dağıtımında da kaledeki kadar başarılı olduğu anlamına geliyordu.


Leno; Fulham'ın sadece ligde kalmasının değil, yükselmesinin de nedenlerinden biri. Modern bir kalecide aradığınız her şeye sahip. Sadece 3.6 milyon €’ya transfer olduğu düşünüldüğünde Batı Londra ekibi için bulunmaz bir nimet.


4. Andre Onana (Manchester United)


Andre Onana, Ajax'tan ayrıldığından bu yana adeta bir devrim yarattı. Inter tarafından kaliteli ayakları için satın alındı ve geçen sezonun yarısına gelindiğinde, Avrupa'nın en iyi beş ligindeki en iyi kurtarış istatistiklerinden birine sahip olarak ne kadar kaliteli olduğunu kanıtladı.


Inter'in Şampiyonlar Ligi finaline kadar gitmesinin en büyük nedenlerinden biri oldu. Simone Inzaghi'nin takımının ortalama bir kupa finalistinden daha fazla pozisyon veriyor olması onun kalecilik yeteneklerini daha da etkileyici kıldı. Şimdi Manchester United'da, oldukça elit bir azınlığın arasında yer alıyor.


Bununla birlikte topa sahip olma konusunda kendine çok güvenen Onana’nın, topla çok fazla risk aldığı için Rigobert Song'un Dünya Kupası kadrosundan çıkarıldığı da hatırlanması gereken bir detay olarak akıllardaki tazeliğini koruyor.


3. Ederson (Manchester City)


Ederson'un Petr Cech'ten bu yana Premier League'deki en etkili kaleci olduğu söylenebilir. Pep Guardiola, Claudio Bravo'yu İngiltere’ye getirdiğinde topla oynayan kalecilere kuşkuyla bakılıyordu. Ancak Ederson bu rolü gerçekten üstlenerek buna değdiğini kanıtladı.


Brezilyalı oyuncunun hakkını hiçbir zaman tam olarak teslim etmeyecekler her zaman olacaktır. Şutları durdurmaktaki yeteneğiyle de dikkat çeken Manchester City’nin file bekçisi, topla oynama konusundaki özelliklerini de buna ekledi ve hep istikrarlı oldu. Ederson, hiçbir zaman takımın zayıf halkası olmadı. City’nin ne zaman kendisine ihtiyacı olsa sahneye çıktı ve Premier League’de Sezonun Kalecisi Ödülü’nü son 3 sezonda da kazandı.


Ayaklarındaki yetenek onu bu listede daha da yukarı taşıyor. Kaleciliğin ötesinde bir futbolcu için bile son derece mükemmel.


2. Marc-Andre Ter Stegen (Barcelona)


Marc-Andre Ter Stegen son 12 ayda oyununu yeni zirvelere taşıdı. Kendisini bir süper yıldıza dönüştüren spora pek ilgi duymadığı düşünülürse bu önemli bir şey.


Alman kaleci geçen sezonun tamamında sadece 20 gol yedi ki bu gerçekten şaşırtıcıydı. Barcelona file bekçisi bir ara Petr Cech'in 2005'teki 15 gollük rekorunu kırmak üzereydi. Öyle ki Ter Stegen, Barcelona şampiyonluğunu ilan etmeden önce ilk 33 maçında sadece 13 gole izin vermişti. İstatistikleri zorlayan Alman eldiven, kurtarması gerekenden 9 gol daha fazla kurtarmayı başardı.


Kurtarışlarındaki yüksek oranların ötesinde Ter Stegen, 30 metrenin üzerindeki paslarının %50’sinde isabet sağlayarak bu alanda Avrupa’daki en iyi ikinci isim oldu. Manuel Neuer'in hala sakat olduğu şu günlerde Almanya için en iyi seçeneğin kim olduğu konusunda şüphe yok.


1. Alisson (Liverpool)


Alisson birçokları tarafından Liverpool'un geriden oyun kurmasına yardımcı olacak mükemmel pas menziline sahip bir kaleci olarak görülüyordu. Öyle olduğunu, Liverpool’un forvetlerinin attığı gollerin birçoğunda hücumu başlatan isim olarak kanıtladı.


Eğer kalecilik kabaca topa sahip olma ve şutu durdurma olarak ikiye ayrılabilirse; Alisson her ikisi açıdan da dünyanın en iyi kalecisi. Bire bir pozisyonlarda dünya standartlarında olan Alisson, geçen sezon Liverpool bir süre orta sıralardayken kurtardığı şutlarla takımını taşıdı. Öyle ki Brezilyalı, kurtarması beklenen gol sayısından tam 10 gol fazlasını kurtardı. Bu, tek kelimeyle olağanüstü bir şeydi. Eddie Howe'un "Şimdiye kadar gördüklerimin en iyisi." olarak tanımladığı Alisson’un kalitesini anlamak için milli takım arasından önce Miguel Almiron'un şutunda neler yaptığına bakmak yeterli.


Brezilyalı oyuncu 90 dakika başına ceza sahası dışındaki aksiyonlarda Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. Bununla birlikte Avrupa’da en çok pas yapan oyuncular sıralamasında ise 6. sırada bulunuyor.


O bir fenomen… Liverpool'un geçen sezon onsuz nerede olabileceğini düşünmeye bile gerek yok.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page