Jude Bellingham 19 yaşında!
top of page

Jude Bellingham 19 yaşında!



Birmingham kulübünün alt yaş takımı, 2010 – 2019 yılları arasında heyecan verici genç bir yeteneğe ev sahipliği yaptı. İngiliz oyuncu Jude Bellingham, A takıma çıktığı 2019 yılından itibaren futbol dünyasında adından sıkça söz ettirdi ve birçok ilki başardı.


Birmingham’da oynamaya başladıktan kısa süre sonra dikkatleri üzerine çeken Jude Bellingham, FourFourTwo’nun Şubat 2019’da yayımladığı “İngiliz futbolundaki en heyecan verici 50 yetenek” listesinde yer almıştı.


Henüz 16 yaşındayken bu listede yer alan genç İngiliz, Birmingham’da 15 ay top koşturduktan sonra İngiltere Milli Futbol Takımı’na davet edilerek tarihe geçmişti. Zira Bellingham, tarih boyunca bu daveti alan en genç üçüncü futbolcu olmayı başarmıştı.


Borussia Dortmund Transferde Hızlı Davrandı


Başarılı orta saha oyuncusunun yaptığı çıkışın ardından başta İngiltere Premier Lig kulüpleri olmak üzere birçok Avrupa devi, Jude Bellingham’ı kadrolarına katmak için harekete geçti. Fakat transferi bitiren taraf Bundesliga temsilcisi Borussia Dortmund oldu.


Kadrosunda genç oyunculara şans vermesiyle ünlenen sarı siyahlı Alman ekibi, Birmingham’a bu transfer için 25 milyon euro ödediğinde Jude Bellingham sadece 17 yaşındaydı.


O günlerde Sky Sports’a açıklamalarda bulunan Birmingham antrenörü Pep Clotet, Jude Bellingham için: “Onu ilk kez 18 yaş altı takımında gördüm. İnanılmaz bir yeteneği vardı ve seviyesinin diğerlerinden daha yukarıda olduğu hemen anlaşılıyordu.” diyordu.


Henüz 17 yaşında bir oyuncuya 25 milyon euro ödenmesi Alman basınında da sorgulanıyordu. Buna karşın dönemin Borussia Dortmund teknik direktörü Lucien Favre’ın tavrı netti: “Jude Bellingham gibi bir yetenek için asla doğum tarihine bakmam. Teknik becerileri var ve sahadaki boşlukları hissediyor. Topu tutma şeklini ve savunma tarzını seviyorum. Onun takıma katılması bize taktiksel olarak birçok imkan sunuyor. Altı numara ve sekiz numarayı oynayabilir, asist yapabilir ve gol atabilir. Onunla farklı sistemleri oynamak mümkün hale geliyor.”



Bellingham İlkleri Başardı


2020/2021 sezonunda Borussia Dortmund forması giymeye başlayan İngiliz orta saha oyuncusu, sarı siyahlı ekiple ilk Bundesliga maçında asist yaparak kendini gösterdi.


Almanya Kupası’nda ise 17 yıl 46 gün ile turnuva tarihinin en genç golcüsü rekorunun yeni sahibi oldu. Bu rekorun önceki sahibi 17 yıl 41 gün ile Nuri Şahin idi.


Aynı sezonda Borussia Dortmund ile UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de mücadele eden oyuncu, 20 Ekim 2020’de gruplarda Lazio karşısında sahada yer aldı. Jude Bellingham o gün sahaya çıkarak, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinde oynayan en genç İngiliz oyuncu (17 yıl 113 gün) olmayı başardı.


Sezonun devamında UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Manchester City ağlarını havalandıran Bellingham, Bojan Krkic’in ardından Devler Ligi’nde gol atan en genç ikinci oyuncu oldu. Bu aynı zamanda onun, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en genç İngiliz golcüsü unvanını da alması anlamına geliyordu.


Bir sonraki sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde deplasmanda gol atan en genç İngiliz oyuncu rekorunu da Beşiktaş karşısında eline alacak olan Bellingham, 2021/2022 sezonunda 50 Bundesliga maçına çıkan en genç ikinci oyuncu olarak da tarihe geçti.


Bugün itibariyle (29 Haziran) 19’uncu yaş gününü kutlayan Bellingham, şimdiden adını futbol tarihine yazdırmış durumda.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page