Kuzey Kıbrıs’ın, Doğu Türkistan’ın, Kırım’ın ve hatta Grönland’ın bile bir milli takımı olduğunu biliyor muydunuz?
Çok da pahalı olmayan sponsorluk anlaşmalarına inat, FIFA nezdinde tanınmayan 58 milli takımın kazanmak için kıyasıya taktik savaşları verdiği ve aslında kimilerine göre resmi olmayan “Diğerlerinin Dünya Kupası’nı” koronavirüs vurdu.
Uzun yıllar Anadolu’da birçok takım gezdikten sonra bu sezon Gaziantep Futbol Kulübü forması giyen Kenan Özer’in Avrupa Şampiyonası’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Takımı’na davet edilmesine aracılık eden, Sepp Piontek’in Türkiye’den sonra Grönland’ın başında ikinci kez milli takım sorumluluğu almasına vesile olan organizasyonları, CONİFA adındaki kuruluş sağlıyor.
Açılımı Bağımsız Futbol Federasyonları Birliği olan CONIFA, FIFA tarafından tanınmayan, Avrupa’dan 30, Asya’dan 11, Afrika’dan 9, Kuzey ve Güney Amerika’dan 2, Okyanusya’dan 4 ülkenin milli takımını tek çatı altında topluyor, kıtasal şampiyonlar ve Dünya Kupası düzenliyor. FIFA’nın oyun kurallarına bağlılığını bildiren federasyon, bununla beraber anayasasında; uluslar, azınlıklar ve yalnız bırakılmış bölgeler arasında köprüler inşa etmeyi amaçladığını belirtiyor.
2013 yılında faaliyete başlayan CONIFA, ilk organizasyonunu 2014 yılında CONIFA Dünya Kupası adıyla, aynı zamanda federasyonun merkezi konumunda da bulunan İsveç’te 12 takımın katılımıyla gerçekleştirdi. 2 yılda bir gerçekleştirilen Dünya Kupası gibi Avrupa Şampiyonası’nı da 2 yılda bir organize eden CONIFA, ilk Avrupa Şampiyonası'nı ise 2015 yılında Romanya topraklarında özerklik mücadelesi veren ve geçmişi Atilla’ya kadar dayanan Sekellerin’in yerleşim yeri Sekelistan’ı merkez gösterip, Macaristan’da oynattı. Şu ana kadar 3 kez düzenlenen CONIFA Dünya Kupası’nı; Nice Milli Takımı, Abhazya Milli Takımı ve Zakarpatya Milli Takımı kazanırken, Avrupa Şampiyonaları’nda ise mutlu sona iki kez Padanya Milli Takımı ve bir kez de Güney Osetya Milli Takımı ulaştı.
2017 yılında düzenlenen CONIFA Avrupa Şampiyonası’na Kıbrıs ev sahipliği yaptı. 8 takımın katılımıyla Lefkoşa, Girne, Güzelyurt ve Gazimağusa şehirlerinde oynanan müsabakalarla beraber Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilk kez uluslararası bir futbol organizasyonuna ev sahipliği yapmış oldu. Normal süresi 1-1 biten final maçında ev sahibini penaltılarda 5-3 yenen Padanya Milli Takımı, kupanın sahibi oldu.
Bu organizasyonun dışında Kıbrıs CONIFA’nın kadın futboluna yönelik düzenlediği ilk maça da ev sahipliği yaptı. 2018 yılında, Girne 20 Temmuz Mete Adanır Stadyumu'nda Kuzey Kıbrıs ve Laponya Kadın Milli Takımları arasında oynanan ve 4-0 Laponya’nın kazandığı maçla beraber CONIFA, kadın futbolu açısından da “diğerlerinin” federasyonu olmaya başladı.
Şu an dünya genelinde yalnızca 6 kadın milli takımına federasyonluk yapan CONIFA, buna rağmen 2021 yılında ilk kez CONIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı düzenlemeyi planlıyor. 2021 yılında bunun yanı sıra ilk kez Asya, Okyanusya ve Amerika Şampiyonları organize etmeyi tasarlayan CONIFA da, tüm dünyayı etkisi altına koronavirüsten payını aldı.
Daha önce 30 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında Kuzey Makedonya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirileceği açıklanan CONIFA 2020 Dünya Kupası, sağlık koşulları sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi. CONIFA Başkanı Per Anders Blind bu durumun en yakın zamanda bitmesini ve devamında dünya kupalarını yapmak istediklerini belirtti.
Pahalı futbol ekipmanları, büyük ölçekli TV anlaşmaları ya da dünyaca ünlü markalardan sponsorluk anlaşmaları olmadan, endüstriyel futbolun aslında tam karşısında bulunan ve futbolun ırkçılıktan, siyasi çekişmelerden uzak bir kültür felsefesi olduğunu, sessiz sedasız tüm dünyaya kabul ettirmeye çalışan bu 58 CONIFA üyesi milli takımın, en yakın zamanda Dünya Kupasını kazanmak için var güçleriyle saha çıkmaları dileğiyle.
Yazar : Bilal Temizel
Yorumlar