top of page

Kıtalararası Rekabet: Fenerbahçe - Galatasaray



Gündemin her an değiştiği ve zamanın ışık hızında aktığı Türk futbolunda, zamanın durduğu bir an var: Fenerbahçe Galatasaray derbisi.


Avrupa ve Asya’yı buluşturan kıtalararası derbi, birçoklarına göre Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyük rekabetini oluşturuyor. Maç öncesindeki gerilimi, medyanın ve taraftarların ilgisi, maç sonunda yaşananları, çıkan-çıkmayan kartları, atılan golleri ve daha nicesiyle bu derbi Türk futbolunun zirvesinde yer alıyor.


Derbinin Ateşi 1909’da Yandı


Fenerbahçe ve Galatasaray rekabetinin ilk kıvılcımı, Papazın Çayırı olarak bilinen ve Türk futbolu için kritik öneme sahip olan sahada başladı. Ocak 1909’da bir özel maçta karşı karşıya gelen ezeli rakiplerden Galatasaray, rakibini 2-0 mağlup ederek ilk derbiyi galibiyetle tamamladı. Bu maçta takımının ilk golünü atan Emin Bülent Serdaroğlu, derbi tarihinin ilk golcüsü olarak da kayıtlara geçti.


Fenerbahçe ise ezeli rakibi karşısında galibiyetin tadını almak için 5 yıl beklemek zorunda kaldı. Ocak 1914’te Union Club sahasında karşı karşıya gelen Fenerbahçe ve Galatasaray, karşılaşmadan 4-2’lik Fenerbahçe galibiyetiyle ayrıldı. Fenerbahçe formasıyla Galatasaray’a gol atan ilk isim ise Hasan Kamil Sporel oldu.


Sporel ailesinin Fenerbahçe – Galatasaray rekabetindeki önemi bununla da sınırlı kalmadı. Galatasaray karşısında kariyeri boyunca 42 maça çıkan Hasan Kamil Sporel’in kardeşi Zeki Rıza Sporel, attığı 27 golle derbi tarihinin en golcüsü ünvanını bugün bile taşımayı başardı.



Galibiyet Hasretleri Uzun Sürdü


115 yıllık Fenerbahçe – Galatasaray rekabetinde her iki takım da şartlar ne olursa olsun sahaya kazanmak için çıktı. Ne var ki iki takım için de tarihin bazı dönemleri, rakibine karşı galibiyet hasreti çekerek geçti.


20 Kasım 1949’da Galatasaray’ı 2-0 mağlup eden Fenerbahçe, sonraki 11 maçta rakibi karşısında bir türlü istediği galibiyeti alamadı. Tam 4 yıl süren bu özlem, 22 Şubat 1953’te oynanan derbide son bulurken sarı lacivertliler rakibini 1-0 mağlup etti. Öte yandan Galatasaray’ın Fenerbahçe karşısında galibiyet alamadığı süreç de yine 4 yıla yayıldı. 17 Mayıs 1942’de rakibini 3-1 yendikten sonra çıktığı 18 maçta yüzü gülmeyen sarı kırmızılılar, 1 Aralık 1946’da 1-0’lık skorla bu seriyi bitirdi.


Fenerbahçe – Galatasaray rekabetindeki bir başka seri ise yakın geçmişte sona erdi. Galatasaray, 22 Aralık 1999’da Marcio ve Hasan Şaş’ın golleriyle Kadıköy’den 2-1’lik galibiyetle ayrıldığında taraftarını sevince boğmuştu. Ne var ki deplasmanda alınan bu galibiyetin sevinci, sarı kırmızılı taraftarların önlerindeki 20 yıl bir daha deneyimleyemeyecekleri bir sevinç olmuştu. Fenerbahçe, 1999’daki karşılaşmanın ardından Galatasaray’ı evinde ağırladığı 24 maçta 17 galibiyet 7 beraberlik alarak Kadıköy’ü adeta bir kaleye çevirmişti.


Sarı lacivertliler bu süreçte derbi tarihinin kendi adına en farklı galibiyeti olan tarihi 6-0’lık skoru da almış, yine rekabetin en özel galibiyetlerinden olan 4-1’lik maç da bu dönemde oynanmıştı.

Galatasaray’ın Kadıköy’de galibiyet elde etmek için 20 yıl beklemesi gerekse de sarı kırmızılılar, 23 Şubat 2020’de başarıya ulaşmıştı. Tıpkı 1999’daki son galibiyette olduğu gibi takımın başında yine Fatih Terim vardı. Fatih Terim’in öğrencileri, rakibini Ryan Donk, Radamel Falcao ve Henry Onyekuru’nun golleriyle 3-1 mağlup ederek seriyi sonlandırmıştı. Galatasaray, o günden bugüne Kadıköy’de çıktığı 5 maçta sadece 1 kez yenilerek deplasmanda üstünlük kurmayı da başardı.


Derbinin Unutulmaz Maçları


İki takım arasında oynanan 400 maç, birçok açıdan Türk futbolunun unutulmaz karşılaşmaları arasına girmeyi başardı.


Bunlar arasında en çok öne çıkanlarından biri Fenerbahçe’nin 6 Kasım 2002’de rakibini 6-0 ile geçtiği maç oldu. Kadıköy’de yaklaşık 55 bin taraftarının önünde rakibini Serhat Akın (2), Tuncay Şanlı, Ariel Ortega, Ümit Özat ve Ceyhun Eriş’in golleriyle 6-0 yenen Fenerbahçe, ezeli rekabetin tarihine geçecek bir zafer kazandı.


Fenerbahçe’nin 22 Nisan 2006’da 4-0 kazandığı maç ise özellikle futbol olarak sarı lacivertlilerin büyük üstünlük kurduğu bir maç oldu. Alex de Souza, Stephen Appiah, Luciano ve Nicolas Anelka, Galatasaray galibiyetine golleriyle damga vururken oynanan futbol sarı lacivertli taraftarları oldukça mutlu etti.


Öte yandan Galatasaray adına ise 2005 Türkiye Kupası finali, dev derbinin tarihinde önemli bir imza oldu. Franck Ribery’nin olağanüstü performansıyla damga vurduğu maçı 5-1 kazanan Galatasaray, 100. Yılında Türkiye Kupası şampiyonluğunu ezeli rakibini yenerek almanın gururunu yaşadı.


Sarı kırmızılıların Kadıköy’deki 20 yıllık galibiyet hasretini bitirdiği maç da yine derbinin unutulmazları arasına girdi. Özellikle Henry Onyekuru, sergilediği performansla adını derbi efsaneleri arasına yazdırmayı başardı.

1 yorum

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page