top of page

Robert Lewandowski’nin “Film” Gibi Hayatı

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2022


Yazı: Alper Erdem

21 Ağustos günü Polonya’nın Varşova kentinde dünyaya gelen Robert Lewandowski, bugün 34’üncü yaş gününü kutluyor.

Uzun yıllar boyunca Bayern Münih formasıyla birçok başarının altına imza atan futbolcu, 2022/23 sezonu başında Barcelona’ya transfer olmuş ve kariyerinin son yıllarında büyük bir meydan okumaya atılmıştı.

Ancak bu, Robert Lewandowski’nin hayatındaki ilk meydan okuma değildi.


Film Gibi Bir Hayat


Robert Lewandowski, 2021 yılında The Players Tribune sitesinde kendi hikayesini anlattığı yazıya “The Movie” (Film) adını verdi.

Yazısını “FIFA Dünya’da Yılın Futbolcusu” ödülünü kazandıktan sonra kaleme alan Polonyalı futbolcu, ödüle sahip olmasına rağmen buna inanmakta güçlük çektiğinden bahsediyordu. Goal Türkiye’den Doğa Başak Öztürk’ün çevirisiyle Türkçe’ye kazandırılan yazıda, Polonyalı golcü hayatının kırılma anlarını kaleme almıştı

“Bizim Polonya’da aşağılık kompleksimiz vardır. Dünyanın en iyi oyuncusuna hiç sahip olmadık. Çocukken takip edebileceğimiz bir yıldızımız yoktu. Polonyalı çocukların dünyanın en iyisi olması beklenmez.”

Buna karşın Polonya futbol tarihinde bir ilki başararak bu unvanı elde eden Lewandowski, aynı yazıda hayatını, “Ayin, Reddediliş ve Bahis” olmak üzere üç parçalı bir filme benzetiyordu.

Robert Lewandowski’nin çocukluk kahramanı babası Krzysztof Lewandowski idi. Baba Lewandowski, emekli bir judocu ve bir beden eğitimi öğretmeniydi.

Oğlu Robert’in gelişimi için elinden gelen tüm fedakarlığı yaparak onun futbolla ilişkisini sürdürmesini sağlayan Krzysztof Lewandowski, oğlunu yıllarca Varşova’ya götürüp getirmişti.

“Diğer bazı ebeveynler onun deli olduğunu düşünürdü. Şaka yapmıyorum gerçekten diğer ebeveynlerin “bunu neden yapıyorsunuz?” dediğini duydum. Asla bunu çocuklarının profesyonel olmasını istedikleri için yaptıklarını söylemediler. Aksine bunun, benim hayalim olduğunu ve bu oyunu sevdiğim için olduğunu söylediler. Asla ‘Robert için her şeyi yapmalıyız böylece profesyonel olacak, zirveye ulaşacak ve biz zengin olacağız.’ değildi. Asla.”


Legia Varşova’nın Kararı


Robert Lewandowski, Legia Varşova’nın pilot takımında gösterdiği performansla kendini göstermeye başlamıştı ki ciddi bir diz sakatlığı yaşadı.

Bu sakatlık sonrası oyununun bir daha eski performansına ulaşamayacağını düşünen Legia Varşova yetkilileri, Lewandowski ile sözleşme uzatmak istemediler. Kulübün o günlerdeki tavrını “bana durumu anlatmak için teknik direktörü göndermeye bile zahmet etmediler. Bunu bana kulüpteki sekreter söyledi.” diyerek açıklayan oyuncu, 2006 yılında Znicz Pruszkow’a transfer oldu.

“Düşünün: en yetenekli oyuncular Bayern, Barça, Manchester United gibi kulüplerde oynuyordu. Bense Polonya üçüncü liginde nasıl koşulacağını hatırlamaya çalışıyordum. Özgüvenimi kazanmak için çok çalışmam gerekiyordu ve tekrar formuma dönmek için zamana ihtiyacım vardı.”

Burada ilk sezonunda 15, ikinci sezonunda ise 20 gol atarak takımına büyük katkı veren Lewandowski, amaçlarına ulaştı ve sakatlığın izlerini üzerinden tamamen attı.

Bu performansın ardından Legia Varşova onu tekrar transfer etmek istese de Polonyalı forvet, 2008 yılında tercihini Lech Poznan’dan yana kullandı.


Volkandaki Patlama


Robert Lewandowski’nin gösterdiği performansların ardından Polonya’dan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyordu. O dönemde Blackburn Rovers Teknik Direktörü Sam Allardyce, Polonyalı oyuncuyu İngiltere’ye davet etmişti.

Ancak 2010 yılında İzlanda’da patlayan volkan, Avrupa hava yolu taşımacılığını etkilemiş ve neredeyse tüm uçuşlar iptal edilmişti. Bu da Robert Lewandowski’nin Blackburn Rovers transferine engel oldu.

Buna karşın oyuncu aynı yıl içerisinde Jürgen Klopp’un başında olduğu Alman devi Borussia Dortmund’a transfer oldu. Bu transfer, Robert Lewandowski’nin kariyerini değiştirdi.

İlk günlerde yedek kulübesinden çıkamayan 22 yaşındaki forvet oyuncusu, Jürgen Klopp ile bir bahse girmişti.

“Dortmund’daki ilk aylar çok zordu. Klopp’un antrenman seviyesi inanılmaz yüksekti. Bir gün Jürgen bana meydan okudu. İlk birkaç aylık dönem için küçük bir iddiaya girdik. Eğer antrenmanlarda 10 gol atarsam bana 50 Euro verecekti. Eğer atamazsam, ben ona 50 Euro verecektim. İlk haftalarda neredeyse her antrenmanda para kaybettim ancak birkaç ay sonra kolayca para kazanmaya başlayan bendim.”

Jürgen Klopp ile Dortmund kariyerinin ilerleyen döneminde Avrupa’nın en elit forvetlerinden birine dönüşmeye başlayan Robert Lewandowski, sarı siyahlı kulüple 187 maça çıkıp 103 gol atmış ve 42 asist yapmıştı. Bu süreçte Borussia Dortmund, 2’si Bundesliga şampiyonluğu olmak üzere toplamda 4 kupa kazanmıştı.

“Jürgen benim için sadece bir baba figürü değildi. O sizden sürekli en iyisini almak isteyen ‘kötü’ öğretmene benziyordu. B öğrencisi olmasına izin vermezdi. Klopp sürekli A+ öğrenciler istiyordu. Bana sakinleşmeyi, topa nasıl dokunacağımı ve tek vuruşu öğretti. Önce insan sonra ise futbolcu olduğumuzu asla unutmazdı.”


Pep Guardiola Okulu


Borussia Dortmund’un en önemli oyuncularından biri olan Robert Lewandowski, sarı siyahlı taraftarlar tarafından çok büyük tepkiyle karşılandığı bir karar verdi.

Kulüple sözleşmesini uzatmayan oyuncu, Borussia Dortmund’un Bundesliga’daki en büyük rakibi olan Bayern Münih’e 2014 yazında bedelsiz olarak transfer oldu.

İlk sezonunda Jupp Heynckess ile çalışan Robert Lewandowski, daha sonra Pep Guardiola’nın takımın başına gelmesiyle bambaşka bir futbol ekolünü, o ekolün en elit temsilcilerinin başında gelen İspanyol teknik direktörle öğrendi.

Pep Guardiola da Barcelona günlerinin ardından başına geçtiği Bayern Münih’te, Robert Lewandowski’den çok etkilenmişti:

“O tanıdığım en profesyonel futbolcu. Günün 24 saati doğru beslenmeyi, uyumayı ve antrenmanı düşünüyor. Her zaman en iyi durumda olmak için neye ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyor.”

Bayern Münih’te geçirdiği 7 sezonda 1’i UEFA Şampiyonlar Ligi olmak üzere toplam 22 kupa kazanan Polonyalı oyuncu, 375 maça çıkıp 344 gol atarak olağanüstü bir performans sergiledi.

Hali hazırda En Hızlı Hat-Trick Yapan Oyuncu, En Kısa Sürede 4 Gol Atan Oyuncu, En Kısa Sürede 5 Gol Atan Oyuncu ve Oyuna Sonradan Girerek En Fazla Gol Atan Oyuncu gibi birçok rekoru elinde bulunduran Robert Lewandowski, Ballon d’Or ödülünü ise hiç kazanamadı.

2019/20 sezonunda ödüle çok yaklaşmışken Ballon d’Or’un pandemiden dolayı verilmeyeceğini açıkladı. Bu kararın ardından dünya çapında 101 ülkeden 101 gazeteciyle bir oylama gerçekleştiren FourFourTwo, 2020 yılında dünyada yılın futbolcusu olarak Robert Lewandowski’yi belirledi.

Bayern Münih’te kulüp tarihine geçen performanslar sergiledikten sonra 2022/23 sezonunda yeni bir meydan okuma aradığını söyleyen Polonyalı golcü, 45 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Barcelona’ya transfer oldu.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page