Son zamanlarda Avrupa ve Türkiye’de 3’lü savunma sistemi oldukça fazla tartışılıyor.
2014 FIFA Dünya Kupası’nda 3’lü oynayan takımların elde ettiği başarılar ve İtalya’nın Roberto Mancini ile birlikte Euro 2020’yi kazanmasının ardından yoğun olarak gündeme gelen bu sistem, her formasyon gibi birçok avantaj ve dezavantajı içinde barındırıyor.
Üçlü Savunma İçin Gereksinimler
3’lü savunma anlayışı aslında futbolun geçmiş döneminde (özellikle 1980’ler) sıkça tercih ediliyordu. Modern dönemde ise futbolun gelişimiyle birlikte bu sistem yerini dörtlü savunma düzenlerine bırakmış ve bu düzende defansın merkezini iki stoper ile koruyup, bekleri de hücuma çıkarmak önemli yer edinmişti.
3’lü savunma anlayışı genel olarak bir takımın en geride 3 stoper ile konumlanıp onları 2 kanat bek ile desteklemesi şeklinde futbolda karşılık buldu. Bir bakıma 5’li olarak da yorumlanabilecek bir savunma hattını öngören bu sistemde 3 stoperin rolü büyüktür.
Özellikle takım hücuma çıktığında olabildiğince açılarak alanı enlemesine kaplayan 3 stoperin, kanat beklerin kademesine girmelerinin yanında merkezi de olabildiğince kapatmaları planlanır. Ayrıca rakibin ataklarında kesici roldeki bir oyuncunun öne çıkarak topa baskı yapması ve geri kalan 2 stoperin de merkezi kapatmaları beklenir.
Merkez stoperde oynayan oyuncunun oyun kurulumundaki rolü de önemlidir. 3 stoper tercihi yaparak orta sahadan veya hücumdan 1 oyuncu eksilten takımlarda, başta merkez stoper olmak üzere geride kalan 3 oyuncunun da oyun kurulumuna katkı yapması beklenir.
Bu gerçekleştiğinde takımlar savunmadan daha etkin bir şekilde çıkarken, 3’lü savunma hattının dikine oynaması veya uzun paslar denemesi bu sistemi kullanan takımlara hücumda da avantaj sağlar.
Son dönemlerde stoperlerin artık ileriye doğru rakibin baskısını kıracak koşular yapabilmesi (Leicester City’de Fofana, Chelsea döneminde Rudiger gibi) savunmadan hücuma geçişlerde 3’lü sistemi etkin kılabilir.
Hücumdan savunmaya geçişlerde ise herhangi bir top kaybı durumunda kale önünün daha fazla kişiyle savunulması yine 3’lü sistemin avantajları arasında sayılır.
The Coaches Voice’dan Ali Tweedale, 3’lü savunmanın avantajlarını şu şekilde sıralar:
-Merkezde güçlü ve kalabalık savunma
-Çapraz toplara daha etkin önlem alabilme
-Bir stoperin rakibe baskıda daha hareket edebilmesi
-Seken ve sahipsiz topların toplanması
-Rakip baskısını daha kolay kırabilme
-Stoperlerin kanat oyuncularına destek verebilmesi
Buna karşın 3’lü savunmalarda bazı dezavantajların olduğu da unutulmamalıdır. Özellikle kontra atak oyununa yatkın olan takımlar, 3’lü savunmalarda stoperlerin arasındaki boşluklardan etkin şekilde yararlanabilirler. Bununla birlikte kanat beklerin arkasındaki boşluklara atılacak toplar savunma hattının pozisyon disiplinini bozup, rakibe gol şansı fırsatı verebilir.
3’lü savunma oynamak için en önemli etkenlerden biri de takımda buna uygun bir oyuncu yapısının bulunmasıdır.
Kanadı boydan boya kat edebilecek devamlılığı olan bekler, oyunu iki yönlü oynayabilecek orta sahalar ve elbette ayakları iyi bir kaleci ve özel stoperler, 3’lü savunma sistemlerinin olmazsa olmazları arasında sayılmaktadır.
Kimler Kullanıyor
Spor yazarı Emre Özcan, tardini.co blogunda kaleme aldığı yazıda 3’lü savunma sisteminin Antonio Conte’nin Chelsea dönemiyle modern futbola entegre olduğunu savunuyor.
Ayrıca birçok yabancı kaynakta da 3’lü savunmaların geri dönüşünde referans noktası olarak Antonio Conte gösteriliyor.
İtalya Milli Futbol Takımı da dahil olmak üzere Juventus, Chelsea ve Inter kariyerlerinde 3’lü sistemin faydalarını gören Antonio Conte’nin özellikle bu sistemle Premier League’de şampiyon olması, dünya futbolunu 3’lü defans hakkında tekrar düşünmeye itmiş gibi görünüyor.
Antonio Conte’nin yanı sıra bir dönem Hoffenheim’ın başında olan Julian Nagelsmann, Atalanta’daki başarısıyla kulübü farklı bir noktaya getiren Gian Piero Gasperini, Sheffield United’da Chris Wilder ve West Ham United’da David Moyes, Tottenham’da Mauricio Pochettino ve hatta Manchester City’de Pep Guardiola da zaman zaman 3’lü sistemi kullanarak başarıya ulaşan isimler olarak dikkat çekiyorlar.